Pripremite domaći ajvar uz savjete i trikove chefa Gorana!
Paprike i patlidžane dobro operite, pa ih u komadu ispecite na tavi, roštilju ili u pećnici dok neki dijelovi ne pocrne. Kad su se ispekli stavite ih u posudu koju možete dobro zatvoriti, kako bi se unutra stvorila para i dodatno omekšala patlidžane i paprike.
Nakon što ste ih pustili da omekšaju, očistite ih od crnih dijelova i rukom usitnite u manje komade uklanjajući sjemenke. Ostatak dobro usitnite u blenderu ili mašinom za mljevenje mesa.
Tako usitnjene paprike i patlidžane pomiješajte i stavite u zagrijano ulje. Nakon nekoliko minuta prženja počet će kuhati; tad smanjite temperaturu i pustite da lagano kuha oko dva sata, odnosno dok ne vidite da je gotov. U međuvremenu ubacite sitno sjeckani češnjak.
Na kraju kuhanja začinite po potrebi šećerom i soli.
Ako ste ove godine odlučili sami pripremiti zimnicu, osim domaćeg ajvara, pripremite i domaći džem od rajčice.