Dalmatinska rožata je tradicionalna slastica s karamelom, slična pudingu. Idealan je desert nakon vašeg nedjeljnog ručka.
U tavu stavite šećer i vodu. Pustite da se otopi i nastane karamel lijepe crvenkastosmeđe boje. Odmah ulijte u kalup i lagano kružite kako bi karamel obuhvatio bočne stranice kalupa. Ponovite sa svim kalupima ako ih koristite više ili jedan veliki.
Ugrijte mlijeko i stavite sa strane da se malo ohladi. U drugoj posudi izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Ako koristite mikser, neka bude na najlaganijoj brzini zato što se jaja ne smiju zapjeniti. Dodajte koricu limuna.
Polako dodajte mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Prije nego što kremu ulijete u kalupe, procijedite je kroz sito. Ulijte u kalupe koji su obloženi karamelom. Rožata se peče u vodenoj kupelji.
Kalupe stavite u dublji lim za pečenje i ulijte vodu do pola. Pecite na 180 stupnjeva 30 do 35 minuta, dok na vrhu ne poprimi zlatnu boju.
Gotove rožate izvadite iz vodene kupelji i pustite da se malo ohlade prije nego što ih stavite u hladnjak.
Kad su se ohladile, poslužite ih uz tučeno vrhnje po želji.