Studenac Market Logo

Šunka s glazurom od meda

2 h
Srednje zahtjevno
4-6 osoba

Sastojci

  • šunka 1,5 kg
  • mrkva 2 kom.
  • poriluk 1 kom.
  • luk 1 kom.
  • papar u zrnu 1 žličica
  • cimet 1 kom.
  • lovor 2 kom.
  • smeđi šećer 100 g
  • crno vino 50 ml
  • ocat 25 ml
  • med 125 g
  • klinčić

Priprema recepta

Tradicija kaže kako je šunka nezaobilazan gost na svakom uskršnjem stolu. Želite li uživati u nekom novom okusu, oduševit će vas naša slatko-slana kombinacija - šunka s glazurom od meda!

  1. Šunku zajedno s povrćem i začinima stavite kuhati u hladnu vodu. Pustite da zakuha na jakoj temperaturi, zatim smanjite i poklopite te pustite da kuha oko sat i pol, ovisno o veličini. Prema potrebi dolijevajte vodu. 
  2. Za pripremu glazure u posudu stavite sve sastojke osim klinčića. Promiješajte i pustite da zakuha. Nakon toga smanjite temperaturu i kuhajte još nekoliko minuta, dok se ne stvori sirup.
  3. Prethodno skuhanu šunku stavite na dasku za rezanje i uklonite joj kožu, ali ostavite sloj masnoće. Masnoću s vrha zarežite u uzorak mreže, da dobijete kvadratiće. U središte svakog kvadratića stavite po jedan klinčić.
  4. Šunku stavite na lim za pečenje i prelijte polovicom glazure preko površine te stavite peći 15 minuta na 200 stupnjeva. Nakon toga prelijte ostatkom glazure i pecite još 20-30 minuta, dok šunka ne dobije zlatnosmeđu boju. Povremeno je zalijevajte u pećnici. Kad bude gotova, pustite da odstoji 15 minuta prije rezanja.

Ako ipak preferirate janjetinu, vrijeme je da isprobate naše uskršnje pečenje!

Tjedna ponuda

Od četvrtka 27.03. do srijede 02.04.2025.

Džem

Bonfrutta

Džem
-32%

1,69 €

2,49 €

šipak, 420 g, 4,02 €/kg

Vrijedi od 27.03.2025. do 2.04.2025.

Flips Tip Top

Chio

Flips Tip Top
-26%

0,89 €

1,21 €

veseli prijatelji, 45 g

Vrijedi od 27.03.2025. do 2.04.2025.

Riža za domaća jela

Naturel

Riža za domaća jela
-49%

2,49 €

4,97 €

1 kg

Vrijedi od 27.03.2025. do 2.04.2025.

Gazirano piće

Coca cola

Gazirano piće
SUPER PRILIKA

2,09 €

original, 2 l, 1,05 €/l

Vrijedi od 27.03.2025. do 2.04.2025.