Priprema recepta
Tradicija kaže kako je šunka nezaobilazan gost na svakom uskršnjem stolu. Želite li uživati u nekom novom okusu, oduševit će vas naša slatko-slana kombinacija - šunka s glazurom od meda!
- Šunku zajedno s povrćem i začinima stavite kuhati u hladnu vodu. Pustite da zakuha na jakoj temperaturi, zatim smanjite i poklopite te pustite da kuha oko sat i pol, ovisno o veličini. Prema potrebi dolijevajte vodu.
- Za pripremu glazure u posudu stavite sve sastojke osim klinčića. Promiješajte i pustite da zakuha. Nakon toga smanjite temperaturu i kuhajte još nekoliko minuta, dok se ne stvori sirup.
- Prethodno skuhanu šunku stavite na dasku za rezanje i uklonite joj kožu, ali ostavite sloj masnoće. Masnoću s vrha zarežite u uzorak mreže, da dobijete kvadratiće. U središte svakog kvadratića stavite po jedan klinčić.
- Šunku stavite na lim za pečenje i prelijte polovicom glazure preko površine te stavite peći 15 minuta na 200 stupnjeva. Nakon toga prelijte ostatkom glazure i pecite još 20-30 minuta, dok šunka ne dobije zlatnosmeđu boju. Povremeno je zalijevajte u pećnici. Kad bude gotova, pustite da odstoji 15 minuta prije rezanja.
Ako ipak preferirate janjetinu, vrijeme je da isprobate naše uskršnje pečenje!