Studenac Market Logo

Kako pravilno skuhati rižu

15-45 minuta
Jednostavno
120 g riže

Sastojci

  • maslinovo ulje 1 žlica
  • luk 1 kom.
  • riža 120 g
  • temeljac
  • sol

Priprema recepta

Kako pravilno skuhati rižu? Donosimo vam sve trikove za pripremu riže tako da vam više nikada ne bude prekuhana ili sirova! 

VRSTE RIŽE

  • Na našem području najčešće se susrećemo s tri vrste riže. To su riža dugog zrna, riža kratkog zrna i integralna riža.

OMJER VODE

  • Riža dugog zrna 1:3,5 (120 g riže, 420 ml tekućine)
  • Riža kratkog zrna  1:2,5 (120 g riže, 300 ml tekućine)
  • integralna  riža 1:4 (120 g riže, 480 ml tekućine)

VRIJEME KUHANJA

  1. Kad stavite rižu i tekućinu u prikladnu posudu za kuhanje, posolite je i promiješajte.
  2. Stavite poklopac i smanjite temperaturu na najniže. Zatim pustite da kuha bez miješanja i podizanja poklopca.
  3. Rižu dugog zrna kuhajte 18 minuta, rižu kratkog zrna 15 minuta, a smeđu rižu 45 minuta.
  4. Dok se riža kuha, najvažnije je da ne uklanjate poklopac. 
  5. Ako kuha na lagano, neće zagorjeti.
  6. Nakon što je prošlo vrijeme kuhanja, ostavite je sa strane još pet minuta s poklopcem kako bi se dodatno naparila. 

KAKO OBOGATITI RIŽU?

  1. Postupak kuhanja je isti, samo ćemo dodati nekoliko namirnica kako bismo obogatili okus.
  2. Na maslinovu ulju pirjajte sitno sjeckani luk, zatim dodajte rižu, podlijte temeljcem po želji i posolite. 

A sada isprobajte rižoto s plodovima mora - idealno posno jelo za nadolazeći Badnjak! 

Tjedna ponuda

Od četvrtka 06.03. do srijede 12.03.2025.

Mlijeko trajno

z bregov

Mlijeko trajno
Super prilika

0,94 €

2,8% m.m., 1 l

Vrijedi od 6.03.2025. do 12.03.2025.

Tjestenina

Marodi

Tjestenina
-37%

1,19 €

1,90 €

fusilli, 400 g, 2,97 €/kg

Vrijedi od 6.03.2025. do 12.03.2025.

Pasta za zube

Colgate

Pasta za zube
-31%

1,49 €

2,19 €

whitening, 75 ml, 19,87 €/l

Vrijedi od 6.03.2025. do 12.03.2025.

Jogurt

z bregov

Jogurt
-30%

1,99 €

2,85 €

3,2% m.m., 900 g, 2,21 €/kg

Vrijedi od 6.03.2025. do 12.03.2025.