Studenac Market Logo

Pita od jabuka

90 minuta
Srednje zahtjevno
10 porcija

Sastojci

  • TIJESTO
  • 350 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • korica 1 limuna
  • 160 g masti
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žumanjka
  • NADJEV
  • 1 kg jabuka
  • 1 žličica cimeta
  • 3 žlice šećera

Priprema recepta

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, sol i koricu limuna. Dodajte mast te je rukama umiješajte u suhe sastojke. Dodajte i ostale sastojke pa umijesite mekano i glatko tijesto. Nemojte tijesto mijesiti predugo jer bi vam moglo ispasti tvrdo. 
  2. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, svaki umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. 
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev. Jabuke operite, ogulite i naribajte. Dodajte šećer, prebacite ih u cjedilo i ostavite 15 minuta kako bi pustile sok. Prebacite ih u zdjelu, dodajte cimet te promiješajte. 
  4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim dimenzija 20*30 cm premažite maslacem. Izvadite jednu polovicu tijesta iz hladnjaka i razvaljajte na dimenzije lima. Prebacite tijesto u lim te ga izbodite vilicom. Razvaljajte i drugu polovicu tijesta i ponovno izbodite vilicom. Rasporedite nadjev po prvoj polovici tijesta i poklopite s ostatkom razvaljanog tijesta. 
  5. Stavite pitu u pećnicu i pecite 40-45 minuta. Izvadite, ostavite 30 minuta da se ohladi i poslužite posipano šećerom u prahu.

Jabuka se može spremati na mnogo zanimljivih načina, a štrudel od jabuke jedan je od najpoznatijih.

Tjedna ponuda

Od četvrtka 30.01. do srijede 05.02.2025.

Pivo

Heineken

Pivo
-16%

1,49 €

1,79 €

lager, 0,5 l, 2,98 €/l

Vrijedi od 30.01.2025. do 5.02.2025.

Jogurt tekući

Dukat

Jogurt tekući
Super prilika

1,99 €

2,8% m.m., 1 kg, 1,99 €/kg

Vrijedi od 30.01.2025. do 5.02.2025.

Maslac

Meggle

Maslac
Super prilika

3,19 €

200 g, 15,95 €/kg

Vrijedi od 30.01.2025. do 5.02.2025.

Vrhnje kiselo

Dukat

Vrhnje kiselo
Super prilika

0,89 €

12% m.m., 200 g, 4,45 €/kg

Vrijedi od 30.01.2025. do 5.02.2025.